Op zaterdag 11 oktober dooft Hasselt i.s.m. Infrax vanaf ongeveer 19u de openbare verlichting. Stad Hasselt ondersteunt hiermee de 19de Nacht van de Duisternis, een initiatief van Bond Beter Leefmilieu, vzw Preventie Lichthinder en de Vereniging voor Sterrenkunde. Met deze nacht maken we duidelijk dat Vlaanderen niet rationeel omspringt met openbare verlichting. Er wordt te veel en vaak ondeskundig verlicht. Minder licht betekent bovendien niet noodzakelijk minder veiligheid.
GEEN MELKWEG IN VLAANDEREN
Jaarlijks gaan honderdduizenden Vlaamse toeristen naar 'la douce France'. Parijs en andere 'lichtsteden' niet meegerekend is het er 's avonds heerlijk donker. Het contrast met Vlaanderen kan niet groter zijn. Bij een klare hemel naar de sterren kijken, kan hier veelal alleen aan de achterkant van je woning. En dan nog: de melkweg is hier quasi nergens te zien.
NOOIT MEER DONKER
"Onze regio is een van de meest verlichte in de hele wereld. In veel gemeenten wordt het zelfs nooit meer donker. Dit komt omdat er zeer ondoordacht wordt verlicht", zegt Hasselts schepen van Leefmilieu, Energie en Duurzaamheid Joost Venken. "Soms schijnt het licht gewoon naar boven, de sterrenhemel in. Of rechtstreeks in slaapkamers van woningen. Of worden er rustige veldwegen verlicht alsof het drukke steenwegen zijn."
OPLOSSINGEN
De oplossingen liggen nochtans voor de hand. Verlichting moet zo weinig mogelijk opwaarts worden gericht, mag niet te fel zijn en er mag enkel worden verlicht waar en wanneer dat zinvol is. Ze moet afgesteld kunnen worden in functie van de verkeersdichtheid en de weersomstandigheden. Wanneer de maximale capaciteit van de lampen niet nodig is, moet er gedimd kunnen worden.
BESPAREN EN BIORITME
Te veel verlichting is niet zonder gevolgen. Ten eerste is er de energieverspilling. We kunnen geld besparen door minder te verlichten en dragen op die manier ook bij aan de strijd tegen de klimaatverandering. Ten tweede heeft lichthinder gevolgen voor fauna en flora. Het natuurlijke bioritme van planten, dieren en mensen wordt verstoord door overmatig licht.
VEILIG?
"Wanneer het om openbare verlichting gaat, wordt steeds geschermd met het aspect veiligheid", zegt Venken. "Toch hoeven minder verlichte wegen niet ook niet per se minder veilig te zijn. Ter vergelijking: Denemarken, een van de minst verlichte landen in Europa, telde in 2012 per miljoen inwoners 32 verkeersdoden, Frankrijk 56 en België 73".
Reacties
Aanmelden via
Facebook