Stad Hasselt en PR8 zoeken adoptie-ouders voor groen op het openbaar domein. Buurtbewoners met groene vingers krijgen de kans om zelf bij te dragen aan een groener straatbeeld. In een latere fase wordt de adoptie-campagne ook uitgebreid met een luik voor bedrijven en verenigingen.
De adoptie-actie is de jongste in een lange rij van geslaagde samenwerkingen tussen PR8 -het vroegere stedelijke comité voor gevelversiering- en het stadsbestuur. Jaarlijks ondersteunen ze bijvoorbeeld de Hasseltse kerstbuurten en met acties als de tegeltuintjes of ‘pittige potjes’ zetten ze heel wat Hasselaren aan tot het mee vergroenen van de stad.
“Met het concept van de bloemenbuurten mobiliseerden we tot nog toe groepen wijkbewoners maar dit jaar willen we vooral individuele Hasselaren met groene vingers in beweging krijgen”, zegt PR8-voorzitter Dirk Thoelen. “Groene plekjes zoals boomspiegels in Hasseltse straten bieden daarvoor een uitgelezen kans. Stukjes aarde rondom een boom die vaak wat kaal ogen maar letterlijk de ideale voedingsbodem zijn voor beplanting. Bloembakken of tegeltuintjes bieden ook heel wat mogelijkheden. Voor het stadsbestuur is het geen evidentie om deze consequent uit te bouwen tot een divers stukje groen en ze bijkomend te onderhouden. Daarvoor zijn er simpelweg te veel en slaan we de handen in mekaar met de Hasselaar.”
Overeenkomst
Concreet zullen geïnteresseerde buurtbewoners een stukje groen rondom hun woning kunnen adopteren. Zij staan dan in voor de aanplant en onderhoud. Die goede zorgen worden kenbaar gemaakt aan de buurt met een bordje waarop de naam van de adoptie-ouder staat.
“De term adoptie is bewust gekozen. Willen we dat deze tuintjes kunnen bloeien en groeien, vraagt dat engagement en blijvende inzet. Geïnteresseerden dienen dan ook een schriftelijke samenwerkingsovereenkomst aan te gaan waarmee ze een engagement rond het onderhoud van ‘hun’ tuintje”, klinkt het bij de initiatiefnemers.
Door Hasselaren mee verantwoordelijkheid te geven voor het onderhoud in hun buurt, creëren we niet alleen betrokkenheid. Het project stimuleert ook sociale interactie in de buurt én we krikken de gezondheid van de Hasselaren hiermee op
Die samenwerkingsovereenkomst bepaalt onder meer dat de geadopteerde stukjes als een goede huisvader of -moeder dienen onderhouden te worden, er aandacht dient te zijn voor bijvriendelijke planten maar ook dat de groendienst advies en ondersteuning biedt aan deelnemende Hasselaren. Indien er wordt vastgesteld dat het geadopteerde stukje groen structureel slecht of niet meer onderhouden wordt, behoudt de stad Hasselt het recht om de samenwerkingsovereenkomst op te zeggen.
Hitte-eilandeffect
“Het potentieel is alvast duidelijk”, zegt schepen van Klimaat Joost Venken. “Neem nu alleen al de boomspiegels: binnen de Singel tellen we goed 10.000 bomen op openbaar domein. Gesteld dat alle bijhorende boomspiegels door Hasselaren geadopteerd worden, creëren we zo in een klap een hectare bijkomend kleinschalig groen in de stad, een omgeving waar open ruimte historisch erg schaars is. Ook het hitte-eilandeffect, waarbij de temperatuur in dichtbebouwde gebieden op zomerse dagen hoger oploopt, wordt hiermee aangepakt. Meer groen houdt water langer vast en zorgt voor een bijkomend verkoelend effect. Groene boomspiegels houden bovendien CO2 langer vast.”
“Tel daarbij de vele bomen in de wijken en deelgemeenten buiten het centrum: het effect op de natuur wordt dan niet te onderschatten. Bovendien is een propere en onderhouden buurt, ook een aangename buurt om in te wonen. Door Hasselaren mee verantwoordelijkheid te geven voor het onderhoud in hun buurt, creëren we niet alleen betrokkenheid. Het project stimuleert ook sociale interactie in de buurt én we krikken de gezondheid van de Hasselaren hiermee op. Tuinieren brengt de Hasselaar in beweging en doet het stressniveau dalen. Een win-win voor alle inwoners."
Startschot brede campagne
De actie is het startschot van een bredere ‘adoptie-campagne’ die iedereen wil laten bijdragen aan de versterking van de Hasseltse natuur in al zijn diversiteit. “Met deze actie richten we ons specifiek op de Hasselaren, in een latere fase breiden we de doelgroep uit met bedrijven en verenigingen. Uiteraard zullen we als stadsbestuur zelf blijvend én bijkomende inspanningen leveren voor de biodiversiteit in Hasselt. Voor ons is het dan ook duidelijk: een groene stad maak je niet alleen. Dat doen we met zijn allen samen”, besluiten de schepenen.
Wie zelf een stukje groen wil adopteren, kan daarvoor terecht op www.hasselt.be/adopteergroen
Reacties
Aanmelden via
Facebook