Op vier jaar tijd is het aantal kinderen dat een compostdiploma kreeg uitgereikt bijna verdubbeld. Waren het er in het schooljaar 2013-2014 nog 58, nu zijn er dat al 114. Het gaat telkens om 'compostkids' van basisscholen. Ook het aantal scholen nam toe. Vier jaar geleden waren het er drie, nu zijn het er al vijf. De compostmeesters van Domein Kiewit hebben de handen vol.
VRAAG KOMT VAN SCHOLEN ZELF
Schepen voor Duurzaamheid en Domein Kiewit Joost Venken is vanzelfsprekend erg ingenomen met die toenemende interesse. "Voor het aanleren van composteren aan kinderen van de basisscholen wordt nochtans geen promotie gemaakt. Het is met andere woorden geen officieel aanbod van het educatief programma van het natuur-educatief centrum dat Domein Kiewit is. De vraag moet komen van de scholen zelf. Blijkbaar is het aanbod dusdanig goed dat meer en meer scholen ze ook stellen."
JONG GELEERD IS OUD GEDAAN
Venken trekt ieder jaar bijna een volledige dag uit om de diploma's persoonlijk te gaan uitreiken. Naast een heus diploma krijgen de leerlingen ook een loeppotje waarmee ze thuis zelf op zoek kunnen gaan naar de diertjes die helpen om tuinafval om te zetten in gezonde compost. "Jong geleerd is oud gedaan", zegt de Hasseltse schepen. "Kinderen zullen misschien niet meteen zelf aan het composteren slaan, maar ze zullen zich deze prettige lessen later wel herinneren. Als ze dan zelf een tuin hebben, kunnen ze in een vloek en een zucht weer aan de slag."
Reacties
Aanmelden via
Facebook