Schoonmaken met schone middelen: dat leer je in onze stad, dat leert onze stad je!
Het weer is er nog niet echt naar geweest, maar toch denkt onze stad al aan de lenteschoonmaak. Correctie: de ‘schoonste’ lenteschoonmaak. In de dagen en weken die komen zijn er immers tal van initiatieven die een milieuvriendelijke schoonmaak van huis en tuin aanmoedigen. Doe mee, leer bij en maak iedereen jaloers met zoveel schoons.
MILIEUVRIENDELIJKE POETSPRODUCTEN
Ook Hasselts schepen van Duurzaamheid, Leefmilieu en Domein Kiewit Joost Venken staat klaar met zwabber en doek om eraan te beginnen: “Milieuvriendelijke poetsproducten doen inzake reinigingskracht in niets onder voor hun chemische tegenhangers”, weet hij. “Dat leert een recent vergelijkend onderzoek van Test-Aankoop. Meer nog: ze zijn niet alleen beter voor de gezondheid, ze geven vaak ook nog eens een beter poetsresultaat.”
Zoiets wisten ze bij Domein Kiewit natuurlijk al langer en daarom organiseert het team er een workshop ‘Natuurlijke poetsproducten’. Wie bij de gelukkige deelnemers is – de sessie is al enkele weken volzet – gaat er met eenvoudige ingrediënten aan de slag om daarvan alles- en toiletreiniger, was- en vaatwaspoeder en zelfs anti-schimmelproduct te maken.
STAD DOET MEE
“Wat ze propageert, doet onze stad natuurlijk zelf ook”, licht Venken verder toe. “Waar dat mogelijk is – en dat is bijna overal mogelijk – koopt en gebruikt ze enkel nog milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Velen daarvan hebben een Europees ecolabel. Daarnaast we gebruiken ook eenvoudige, natuurlijke middelen zoals azijn en soda.”
RUIL JE PESTICIDEN OM
Schoonmaken roept dan wel associaties op met wat binnenshuis gebeurt, maar ook de tuin vraagt na zijn winterslaap een opknapbeurt. En daarbij is zonder pesticiden nog steeds gezonder. Het sprak voor zich dat Hasselt zich dan ook spontaan aansloot bij het initiatief van de Vlaamse Milieumaatschappij om mensen de kans te geven hun (restjes) pesticiden op hun containerpark te gaan omruilen voor een voegenborstel waarmee ze onkruid en mos tussen klinkers kunnen weghalen. De actie start op zaterdag 21 april en duurt een week.
TUINVERHARDINGEN PESTICIDENVRIJ ONDERHOUDEN
“Op Domein Kiewit weten ze wat dat betreft overigens ook van wanten. Zo was er ook een workshop ‘Pesticidenvrij tuinieren’. Die ging door in samenwerking met VELT, de Vereniging voor Ecologisch Leven- en Tuinieren. Op zaterdag 28 april a.s. organiseert het dan weer een demonstratie ‘Milieuvriendelijk onderhoud van tuinverhardingen’. Verschillende types van tuinverhardingen hebben allemaal hun specifieke aanpak, zo blijkt.
WATER BIJ DE WIJN
“Wie zonder pesticiden werkt, zal altijd een beetje water bij de wijn moeten doen. En wat onkruid hoort daarbij”, zegt Venken nog. “Maar wees nu eerlijk, wat verkiezen we: een bodem die ons vergiftigde planten teruggeeft of eentje waarvan je later nog heerlijke groenten en fruit kan plukken?”
Reacties
Aanmelden via
Facebook