08 mei 2018

Hasselt organiseert vegetarische kookcursus voor kookouders jeugdbewegingen

Om de toekomstige generaties alvast te laten kennismaken met vegetarisch eten, organiseerde onze stad een cursus voor kookouders op kamp. Na afloop zijn zij in staat een volledig vegetarisch menu op tafel te brengen.

Hasselt organiseert op 16 juni een vegetarische kookcursus voor kookouders van jeugdbewegingen. De bedoeling is dat zij tijdens hun zomerkamp hun leden ook volwaardige veggie maaltijden kunnen aanbieden, want vele jongeren kiezen er vandaag bewust voor om vegetarisch te eten.

VEGGIE IS IN

“‘Veggie’ is in”, weet Joost Venken, schepen van Duurzaamheid en Leefmilieu. “Het zijn vooral jongeren die van plantaardig eten iets hips maken. Zij liggen aan de basis van de huidige vegetarische groei. Daarom bieden we de kookploegen van zomerkampen de kans om proefondervindelijk een volledig vegetarisch menu in elkaar te boksen. Want veggie biedt veel meer dan de klassieke aardappelen en groenten zonder vlees. Tot op de barbecue toe kan je vegetarisch bakken.”

GROEPSDYNAMIEK

Vegetarische gerechten zijn niet alleen gewoon lekker. In vergelijking met vleesmaaltijden zijn ze ook beter voor het milieu, de CO2-uitstoot en het welzijn van dieren. “Kinderen en jongeren op kamp zijn door de groepsdynamiek gemakkelijk te motiveren om nieuwe smaken en gerechten te ontdekken. Wanneer ze op kamp iets lekkers eten, zullen ze - eens thuis - aan mama of papa vragen om dat gerecht ook eens te bereiden. En zo ben je vertrokken voor een wekelijks menu met minder vlees”, zegt Venken.

VEGGIE OP KAMP

Om de kookploegen van jeugdkampen te stimuleren tot en inspiratie te geven voor het bereiden van smakelijke vegetarische kost voor grote groepen, richten de diensten Milieu en Duurzaamheid in samenwerking met EVA en Domein Kiewit een kookworkshop in: ‘Veggie op kamp’. Ze hopen zo met één workshop een groot aantal jongeren te bereiken.

EEN MENU IN GROTE HOEVEELHEDEN

Tijdens de workshop koken de deelnemers samen één volledig menu. Het is zo samengesteld dat het perfect te bereiden is in grote hoeveelheden op kamp. “Alle ingrediënten zijn plantaardig”, besluit Venken. “De lesgeefster zal ook tips geven voor vegetarische broodsmeersels en dito bijgerechten wanneer er niet volledig veggie wordt gekookt.”

PRAKTICA

De workshop gaat door op zaterdag 16 juni van 9u tot 12u. Inschrijven kan via [email protected]. De deelnamekosten bedragen 5 euro. Plaats van afspraak: leskeuken Domein Kiewit, Putvennestraat 108, Hasselt.

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.
Cookies op groen.be

Groen gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de website goed te laten functioneren. Deze cookies verwerken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig.

Als je daarvoor toestemming geeft, maken we ook gebruik van marketingcookies. Die stellen ons in staat om de website beter af te stemmen op jouw voorkeuren.

Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Voorkeuren aanpassen
Alle cookies accepteren