Jongeren van basisschool De Kievit krijgen op dinsdag 19 en woensdag 20 maart een unieke geschiedenisles. Samen met medewerkers van Domein Kiewit steken ze de handen uit de mouwen om twee oorlogsmonumenten op het domein in ere te herstellen.
Van geallieerde piloten die er dankzij het verzet onderdak vonden tot de obussen die over het kasteel vlogen tijdens de bevrijding van Hasselt: Domein Kiewit kende tijdens de Tweede Wereldoorlog een bewogen periode. “Voor de tienduizenden bezoekers die elk jaar het domein aandoen is die oorlogsgruwel vaak een ver verleden. Toch herinneren twee monumenten tot vandaag aan die woelige tijd”, zegt schepen van Domein Kiewit Joost Venken. Zo markeert een ijzeren kruis in de Kiewitdreef de plaats waar vier verzetsstrijders uit Herk-De-Stad gefusilleerd werden door de bezetter. Dat gebeurde op 5 september 1944: een dag die sindsdien in Kiewit en daarbuiten bekend staat als ‘Dolle Dinsdag’. Een gedenksteen in diezelfde dreef brengt dan weer hulde aan negen verzetsleden die sneuvelden tijdens opdrachten van het Geheim Leger van Limburg. “Monumenten, van welke aard dan ook, dien je in ere te houden”, aldus Venken. “Zeker op Domein Kiewit wat educatie als een van haar belangrijkste doelstellingen heeft. Daarbij kijken we verder dan enkel de thema’s natuur en ecologie. Het is de geschiedenis die het domein heeft gevormd tot wat het vandaag is: logisch dus dat we die geschiedenis in al zijn facetten levend houden.”
Concreet steken daarom de leerlingen uit het derde leerjaar van basisschool De Kievit op 19 en 20 maart de handen uit de mouwen. Samen met medewerkers van het domein knappen ze (de omgeving van) de monumenten op, wordt er een bank geplaatst die uitnodigt tot reflectie en duiden nieuwe infoborden de geschiedenis achter de gedenktekens. “Tijdens dit soort natuurklassen gaan leerlingen doorgaans met medewerkers van het domein de moestuin in of voeren ze kleinere beheerwerken uit. Maar gezien het nu om kinderen uit de buurt gaat, vonden we het een mooie gelegenheid om hen met de monumenten aan de slag te laten gaan. Zo krijgt een stukje nabije geschiedenis opnieuw weerklank bij een jonge generatie Hasselaren”, besluit de schepen.
Reacties
Aanmelden via
Facebook