Heb jij een idee om de CO2-uitstoot in Hasselt terug te dringen? Stuur het naar [email protected]!
Hoe doet Hasselt het wanneer het erom gaat de CO2-uitstoot te verminderen? Dat is waar het platform http://hasselt.futureproofed.com om draait. Geïnteresseerde Hasselaren kunnen er terecht om te kijken welke concrete acties onze stad onderneemt om CO2-uitstoot terug te dringen en welke resultaten die hebben. Hasselt is de eerste stad in Limburg die het platform online zet.
LOKAAL = ZEER CONCRETE KLIMAATACTIES
Het probleem is gekend: de klimaatverandering bestaat en we kunnen ze alleen nog in de perken trachten te houden. “Dat kan door tal van maatregelen”, zegt Hasselts schepen van Duurzaamheid en Leefmilieu Joost Venken. “Internationaal zoals met het akkoord van Parijs (2015 – ondertekend door 195 landen). Dat bepaalt dat ‘in de tweede helft van deze eeuw’ de uitstoot en de opname van broeikasgassen met elkaar in evenwicht moeten zijn. Lokaal kan dat door het voeren van zeer concrete acties. Het planten van klimaatbomen is bv. één actie, maar het ter beschikking stellen van fietsen – weze het nu groene of blauwe – is dat evenzeer. Wie fietst, zit niet achter het stuur van de wagen en stoot dus geen CO2 uit.”
EEN TANDJE BIJSTEKEN
Door zich te scharen achter het nieuwe burgemeestersconvenant gaat Hasselt voluit voor een vermindering van de CO2-uitstoot met 40% tegen 2030. “Op het Futureproofed-platform van Hasselt is te zien dat onze stad nog een flinke tand zal moeten bijsteken om die doelstelling te halen”, beseft Venken. “Maar dat zijn we ook van plan: de komende maanden stellen de stadsdiensten extra maatregelen en actieplannen op. Zo is het de bedoeling dat elke stadsdienst binnenkort een eigen, concreet klimaatplan opstelt. Vele kleintjes maken immers één groot.”
MEETBAAR MAKEN
Meer dan driekwart van de Limburgse gemeenten heeft er momenteel geen idee van met hoeveel procent hun CO2-uitstoot vermindert of verminderd is. “Een tool als Futureproofed kan hen helpen een en ander te kwantificeren. Want er is niet alleen een publieke kant aan het platform. Stadsdiensten – in Hasselt bv. de diensten Duurzaamheid en Mobiliteit, het Hasselts Energiebedrijf - kunnen het gaan gebruiken om elkaar good practices door te spelen, om hun eigen gegevens in op te slaan, om … Uiteindelijk hebben zij ook dat ene doel: de CO2-uitstoot monitoren en hem terugdringen.”
NAAR EEN MEER LEEFBARE STAD
Het platform zelf zal er niet voor zorgen dat de CO2-uitstoot vermindert. Maar het geeft de Hasselaren wel een soort van drukkingsmiddel: doet de stad inderdaad haar best en haalt ze daar ook resultaten mee? “Daar is niets verkeerds mee”, zegt Venken nog. “Meten is weten en beetje bij beetje kunnen we het eigen klimaatbeleid verfijnen. Hasselt zal er op den duur alleen maar aantrekkelijker en leefbaarder door worden. Voor inwoners en bezoekers.”
SMART CITY
Voor burgemeester Nadja Vananroye is het nieuwe platform een voorbeeld bij uitstek hoe Hasselt haar ambitie waarmaakt om een slimmere stad of ‘smart city’ te worden. “Technologie is daarin een krachtig hulpmiddel -geen doel op het zich- om het leven van onze inwoners en bezoekers te verbeteren. Samen met platformen als Hasselt.incijfers.be bieden we zo bovendien iedereen een transparante blik op onze stad en de werking van het stadsbestuur.”
LEVEND PLATFORM
De schepen besluit met te stellen dat dit een levend platform is. Acties die voltooid zijn, blijven erop staan – ze hebben immers bijgedragen tot het verminderen van de CO2–uitstoot - en telkens weer zal de site worden aangevuld met nieuwe initiatieven. ‘Hasselt.futureproofed.com’ is dus een werk in opbouw. Het is een site die nooit af is, maar waaruit mettertijd wel zal zijn af te leiden dat alle grote en kleine maatregelen samen de CO2-uitstoot in Hasselt doen dalen.
*** Hasselaren die zelf een idee hebben om de CO2-uitstoot terug te dringen, kunnen dat sturen naar [email protected] ***
Reacties
Aanmelden via
Facebook