Op 25 juni 2019 opende 'Baas&Beest', het sociale dienstverleningscentrum voor mens en dier in de Jukstraat 33. Dankzij een samenwerking tussen partners vzw Beestig Wijs, de Stichting Prins Laurent, provincie Limburg en stad Hasselt kunnen kwetsbare mensen en hun huisdier er terecht voor diergeneeskundige zorg, noodopvang of een voedselbank. Deze bundeling van diensten, samen met een luik rond jongerenwelzijn, is uniek voor België. Prins Laurent woonde de opening bij en was erg onder de indruk van het Hasseltse pionierswerk.
Dieren van kwetsbare mensen hebben even veel recht hebben op een degelijke medische verzorging wanneer daar nood voor is. Meer zelfs: kwetsbare mensen hebben meer dan eenieder recht op steun voor hun huisdier. Want vaak is het huisdier de enige troost die hen onvoorwaardelijk liefde en trouw biedt. Door gratis medische zorg aan te bieden, helpt de Stichting Prins Laurent ‘de mens via zijn dier’. Deze gratis medische verzorging vindt plaats in kleine goed uitgeruste dierenhospitaaltjes, ‘dispensaria’ genoemd.
Het nieuwe dispensarium in Hasselt bevindt zich in de Jukstraat 33 en haakt in op het project ‘Baas & Beest’ dat in april het levenslicht zag. Naast diergeneeskundige zorg kan men in hetzelfde gebouw terecht voor noodopvang van dieren, een dierenvoedselbank, vachtverzorging en dieren opvoedingsadvies. Het ganse project kan rekenen op de steun van de stad Hasselt en de provincie Limburg. Aan de basis van het initiatief ligt een gemeenschappelijke visie: zowel de Stichting, de stad Hasselt als de provincie Limburg willen concreet inspelen op de behoefte van kansarme mensen met een gezelschapsdier.
Voor de Stad Hasselt heeft het project omwille van de brede aanpak dan ook een duidelijke meerwaarde in het lokale welzijnsbeleid. “Hoewel de relatie met het dier centraal staat, gaat ‘Baas&Beest’ verder dan enkel dierenwelzijn”, zegt Hasselts Groen-schepen van Welzijn Joost Venken. “Voor personen in kansarmoede is de relatie met hun huisdier van bijzonder groot belang. Wanneer er crisissituaties ontstaan, ontbreekt het deze baasjes vaak aan de nodige middelen of netwerk om dit aan te pakken. Met alle mogelijke gevolgen vandien, van oplopende schulden tot inbeslagname en het (tijdelijk) doorknippen van die hechte band tussen mens en dier. De armoedespiraal wordt zo nog moeilijker om te doorbreken. Dat voorkomen en kansen bieden is dus essentieel.”
Reacties
Aanmelden via
Facebook