De Vlaamse overheid beloont een vernieuwend project voor het vergroenen van Hasseltse speelplaatsen met de maximale subsidie van 150.000 euro. Elf speelplaatsen worden daarmee omgevormd tot klimaatrobuuste, groene ruimtes waar gezond spelen centraal staat.
*** Update 28/4/2020***
De gemeenteraad zette het licht op groen voor de eigenlijke uitvoering van het project ‘vergroenen Hasseltse speelplaatsen’. Daarmee kan het project écht van start gaan!
Concreet gaat het om de speelplaatsen van Go Next Het Atheneum, De Berk, VBS De Kameleon, Kindercampus De Boomgaard, VBS De Kievit, Go Next Het Kleine Atheneum, Kindercampus Catharina, Provinciale Handelsschool Hasselt, SBS Rapertingen, SBS Tuilt en het Virga-Jessecollege.
De volgende jaren zullen zij, onder coördinatie van stad Hasselt en samen met partners als Milieuzorg Op School en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, hun buitenruimtes ontharden en vergroenen.
“Dat de Vlaamse overheid al voor de derde keer -na een prijs voor de heraanleg van het Kapermolenpark en een project rond het behoud van oude bomen- een initiatief van stad Hasselt uitroept als laureaat voor de wedstrijd ‘Natuur in je buurt’ is echt niet vanzelfsprekend”, zegt een trotse schepen van Klimaat Joost Venken.
Drempels wegnemen
“Dat we zelfs de maximale subsidie van 150.000 euro mogen ontvangen nog minder. Deze bekroning is het resultaat van een nieuwe aanpak waarbij het stadsbestuur scholen enthousiasmeert, partners bij mekaar brengt en de coördinatie op zich neemt. Op die manier konden we heel wat drempels wegnemen voor directies. Met zichtbaar resultaat: dankzij de inzet van onze diensten en partners kunnen we in een klap elf speelplaatsen omvormen tot groene en gezonde ruimtes. Dat is een kwantumsprong voorwaarts. Ter vergelijking: in kader van de oproep ‘Pimp je speelplaats’ wisten slechts twee Hasseltse scholen in vijf jaar tijd hun dossier te verzilveren. Over heel Limburg waren dat de voorbije twee jaar er amper vier.”
Dankzij de inzet van onze diensten en partners kunnen we in een klap elf speelplaatsen omvormen tot groene en gezonde ruimtes. Dat is een kwantumsprong voorwaarts. Ter vergelijking: in kader van de oproep ‘Pimp je speelplaats’ wisten slechts twee Hasseltse scholen in vijf jaar tijd hun dossier te verzilveren
Stad Hasselt voorziet bovenop de subsidie 75.000 euro aan cofinanciering. Een investering die zichtbaar en voelbaar zal zijn in de scholen maar ook in de buurt. Scholen met natuurrijke speelplaatsen functioneren als groene stapstenen die grotere natuurgebieden buiten de stad met elkaar verbinden. Zo levert de speelplaats een bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit. Daarnaast verhogen meer natuurlijke schoolomgevingen de stedelijke veerkracht in de aanpak van een opgewarmd klimaat, de zogenaamde klimaatadaptatie.
Gezondheid
Daarnaast heeft een vergroende school ook een belangrijk effect op de gezondheid van jongeren. Studies tonen aan dat een natuurlijke speelplaats zorgt voor een betere mentale en fysieke gezondheid en betere schoolprestaties bij kinderen met gedrags- of leerproblemen. Bovendien zijn jongeren minder geneigd om negatief gedrag en pestgedrag te vertonen doordat kinderen zich minder vervelen.
De volgende maanden worden gebruikt om de noodzakelijke voorwaarden voor het project te scheppen. In het voorjaar van 2020 start Milieuzorg Op school met een co-creatietraject in de deelnemende scholen. Bedoeling is dat tegen de zomer van 2022 elf nieuwe groene oases afgewerkt zijn.” Stad Hasselt behoudt tijdens dit hele traject een coördinerende rol.
Klimaatactieplan
Het vergroenen van speelplaatsen is een van de acties uit het Hasseltse klimaatactieplan. Daarmee werkt Hasselt aan de doelstellingen vooropgesteld door het Burgemeesterconvenant om tegen 2030 de uitstoot van CO2 terug te dringen met 40 procent en maatregelen te nemen die de stad weerbaarder maken tegen de gevolgen van een veranderend klimaat. Andere acties omvatten onder meer het aanplanten van 500 klimaatbomen in de stadskern, waarvoor stad Hasselt recent ook een subsidie van 220.000 euro mocht ontvangen.
Reacties
Aanmelden via
Facebook