"Volgens Vlaams minister Bart Tommelein moet de overheid het goede voorbeeld geven wanneer het gaat om het investeren in hernieuwbare energie. Het leggen van zonnepanelen, ook op overheidsgebouwen, vindt hij zo'n goed voorbeeld. Wel, Hasselt doet dit al enkele jaren en overschrijdt sinds kort voor het eerst 500.000 kWh aan opbrengsten. Er is nog een lange weg te gaan, maar er is alleszins geen weg meer terug." Dat zegt Hasselts schepen van Energie Joost VENKEN in een reactie op de 'groene liberaal'.
ZELFVOORZIENEND
517.000 kWh: dat brengen de zonnepanelen van Stad Hasselt op. Omgerekend naar het klassieke gemiddelde gezin (3.500 - cijfers VREG) betekent dit dat 147 gezinnen er een jaar lang elektriciteit van zouden kunnen aftappen. "Maar dat is niet de betrachting van de stad, natuurlijk", zegt Venken. "Het gaat er in de eerste plaats om dat we op termijn zelfvoorzienend worden en minder CO2 uitstoten om tegemoet te komen aan de vermindering met 20% tegen 2020."
VIER LOCATIES
De zonnepanelen liggen op vier locaties waar ze telkens een bepaald percentage aan elektriciteit van de totale elektriciteitsvraag van het gebouw voorzien. Het gaat respectievelijk om de
- Centrale werkplaatsen (42 %)
- Kunstscholen (29%)
- Stedelijke Basisschool Spalbeek (70%)
- Domein Kiewit (12%)
Ook op het nieuwe stadhuis zullen zonnepanelen komen te liggen.
OOK ENERGIEBESPARING
Door de regeling van de groenestroomcertificaten brachten de panelen ook flink wat geld op. In 2014 ging het om bijna 211.000 euro. "Goede 'groene liberalen' moeten ook weten dat een CO2-vermindering er niet alleen komt met de productie van groene energie", zegt Venken nog. "Ook energiebesparing is een te bewandelen weg. Dat blijkt bv. uit de eerste jaarcijfers van de vernieuwde sporthal in Kiewit. Daar steeg de elektriciteitsproductie weliswaar met 4% omwille van het nieuwe ventilatiesysteem dat ook als airco wordt gebruikt, maar de verwarmingskosten daalden er met liefst 78% of 340.000 kWh. Een en ander betekent een vermindering van de jaarlijkse CO2-uitstoot met 78 ton en een verlaagde jaarlijkse energiekost van 16.500 euro."
Foto's (c) R. Hermans
Reacties
Aanmelden via
Facebook