Domein Kiewit na corona opnieuw hét natuurbelevingscentrum bij uitstek maken: dat is de ambitie van het Hasseltse stadsbestuur. Woorden die ook snel omgezet worden in daden. Zo krijgt de ambertuin in samenwerking met het Centrum Duurzaam Groen een make-over en starten binnenkort de bouwwerken voor een vernieuwde bijenhal. De nieuwe coördinator Stien Stassen zal de realisatie ervan in goede banen leiden.
Domein Kiewit in de nasleep van corona opnieuw op de kaart zetten als natuurbelevingscentrum, dat is de ambitie die schepen van Domein Kiewit Derya Erdogan de komende jaren wil nastreven. “Die koers hebben we bepaald in samenwerking met Stien Stassen”, geeft Derya aan.
“Zij werd enkele weken geleden aangesteld als nieuwe coördinator. Domein Kiewit vormt één van de toegangspoorten tot natuurgebied De Wijers. Onze ambitie sluit daar naadloos bij aan. We willen bezoekers onderdompelen in de bijzonder waardevolle biotoop vol water en bossen die De Wijers bieden en hun met alle zintuigen de natuur laten beleven. Kortom, domein Kiewit moet opnieuw bekend staan als dé plek waar je natuur kan zien, voelen, horen, tasten, ruiken, proeven, waarderen, verkennen én ontdekken. Zo ontstaan unieke ervaringen die mensen meenemen en verder uitdragen naar hun kinderen, kleinkinderen, vrienden, buren, collega’s.”
Van natuurrecreatie tot bushcraft
“We koppelen daar concrete acties aan die de bezoeker ook snel gaat opmerken. Zo gaan we jaarlijks nog sterker uitpakken met een breed pakket aan natuur-educatieve vrijetijdsactiviteiten, workshops, cursussen en kampen voor een breed publiek. Ook in het type activiteiten willen we meer variëren. Natuurbeleving kan veel verder gaan dan louter ‘wandelen in’ of ‘kijken naar’. Zo gaan we meer aandacht besteden aan bushcraft, de kunst van het (over)leven in en met de natuur, maar vooral met respect voor de natuur."
"We willen natuurrecreatie ook bewust combineren met sport, ontspanning en ontmoeting. Daarom blijft een horeca-aanbod voor ons heel belangrijk, gaan we ook zeker de kinderboerderij behouden en moet het aanbod aan natuurlijke speelmogelijkheden verder uitbreiden. Eén zeer specifieke focus gaat uit naar het ondersteunen van scholen uit de ruimere omgeving in de realisatie van de eindtermen en leerdoelen rond natuur en milieu. Deze doelgroep vertegenwoordigt immers een aanzienlijk aantal van onze bezoekers. Om je een idee te geven, jaarlijks vinden er 850 begeleide schoolactiviteiten plaats, goed voor 16.000 leerlingen”, aldus Erdogan.
Versterken van partnerschappen
“Ook onze partners spelen een belangrijke rol bij het realiseren van onze ambities”, geeft schepen Erdogan aan. “Zo vormt het sociaal tewerkstellingsproject Koe-vert de spil van ons duurzaam horeca-aanbod, helpt Natuurpunt vanuit het herenhuis mee met de natuureducatie en het natuurbeheer en dragen de Imkersbond Hasselt en het Centrum Duurzaam Groen sterk bij tot de natuurbeleving. Ook daar volgen nieuwe impulsen. Zo starten we binnen enkele weken met de vernieuwing van de bijenhal."
"Daarnaast zijn we net begonnen met de heraanleg van de ambertuin waar we meer ruimte willen creëren voor inheemse plantensoorten. Bezoekers worden zo nog meer getriggerd om hun eigen tuin meer klimaatrobuust, circulair, duurzaam en biodivers in te richten. Tot slot zoeken we bewust nieuwe partnerschappen die je misschien niet meteen op domein Kiewit verwacht. Op die manier hopen we nieuwe bezoekers aan te trekken die nog niet eerder op het domein geweest zijn. Zo nemen we binnenkort met een aangepast programma deel aan de Erfgoeddag. Het domein heeft immers ook een belangrijk historisch verleden dat teruggaat tot in de 18de eeuw. Door de jaren heen deed het dienst als adellijke woonplaats, tehuis, religieus toevluchtsoord, kinderboerderij, …”
Landinrichtingsplan
“Vanaf 2022 worden ook de nodige inrichtingswerken uitgevoerd door de VLM en de stad Hasselt om van domein Kiewit een volwaardige toegangspoort te maken tot De Wijers. Hiervoor voorziet de Vlaamse overheid 340.000 euro landinrichtingssubsidies bovenop de 255.000 euro die door de stad Hasselt geïnvesteerd wordt”, besluit Derya.
“De toegangsweg, de parking, het Engels landschapspark en de omgeving van het Kasteel en de hoeve worden aangepakt. We zorgen onder meer voor beter zicht op de aanwezige vijvers, planten inheemse bomen aan, maken een uitkijkpunt op de ‘monsterberg’, creëren een educatief belevingsverhaal over het (onder)waterleven en de lokale planten en dieren, plaatsen een nieuwe fietsenstalling, zit- en picknickbanken en we zorgen voor korte en veilige verbindingen voor voetgangers en fietsers richting het sportcentrum van Kiewit. Ook de link met de vijvers van Bokrijk wordt versterkt door de huidige wandelroute ‘Wijerroute’ te verleggen via Hoeve Ceulemans. Kortom: domein Kiewit gaat een groene toekomst tegemoet.”
Reacties
Aanmelden via
Facebook