Durf, lef en hoop: het zijn drie eigenschappen die een tiental kwetsbare Hasselaren 26 en 27 november zullen laten zien op het podium van Cultuurcentrum Hasselt. Want wie zich blootgeeft om een verhaal te vertellen over de uitdagingen die ze in het dagelijkse leven ervaren, moet wel heel sterk in de schoenen staan. Onder begeleiding van theatergezelschap HETGEVOLG geven ze zich bloot in de beklijvende voorstelling ‘Stemmen van de ziel’. “Het doel is om te laten zien aan zichzelf én anderen dat ze thuishoren in onze maatschappij”, zegt schepen van Armoedebestrijding Derya Erdogan.
In elke wijk wonen gezinnen in armoede. Ook in Hasselt is dat een spijtige realiteit. Vaak weten ze hun kwetsbare situatie goed te verstoppen, uit angst of trots. Maar ondertussen verstoppen ze ook zichzelf. Armoede wordt zo onzichtbaar en hulp ondenkbaar. Maar wat als we deze sterke Hasselaren letterlijk in de spotlights zetten?
“Vanuit die gedachte is dit project geboren”, zegt Derya. “In een samenwerking naar aanleiding van Festififty tussen stad Hasselt, Cultuurcentrum Hasselt en HETGEVOLG ontstaat er een theaterstuk waarbij de rollen zijn weggelegd voor kwetsbaren. Vanuit hun ervaringen ontstaat een ontwapenende voorstelling waarmee ze het publiek inkijk geven in hun ervaringen en leefwereld. Weg van de clichés die je elke dag leest en hoort. Het doel is dat mensen de kracht in zichzelf vinden en de moed ontdekken om stappen in de maatschappij te kunnen zetten, om te laten zien aan zichzelf én anderen dat ze daar thuishorenj.”
Hartenproductie
Een voorstelling als deze opstarten en tot een goed einde brengen, vereist een aparte aanpak. Als theatergezelschap heeft HETGEVOLG de voorbije jaren ruim ervaring opgedaan in het opzetten van producties gedragen door persoonlijke verhalen.
“We noemen die ‘Hartenproducties’”, zegt directeur Stefan Perceval. “We gaan daarbij letterlijk tot de kern, tot het hart van de deelnemers. We benaderen hen in hun totaliteit: niet enkel als deelnemer of speler, maar inclusief de rugzakken die ze met zich meedragen. Vertrouwen is daarin een basisvereiste. Dit fundament van onze methodiek wordt gelegd door ons op te stellen als luisteraar, soms op te treden als gids en nog vaker als sherpa. Van daaruit gaat het richting co-auteurschap en maken we met zijn allen een verhaal, een voor iedereen herkenbaar verhaal dat op een professionele manier gebracht wordt. Ja, we leveren een hoogwaardig kunstproduct.”
Diab Idelbi is een van de acteurs die meewerkt aan de voorstelling. “Zeven jaar geleden vluchtte ik voor de oorlog in Syrië. Het was er heel gevaarlijk en alles was vernield. Ik wilde een beter, veiliger leven voor mijn gezin. Mijn drie dochters zijn ondertussen 15, 21 en 24 jaar. De twee oudsten gaan naar de universiteit. Ik ben héél trots op hen. Dit had ik zeven jaar geleden alleen maar kunnen dromen! In mijn schooltijd speelde ik toneel en in Syrië werkte ik als cameraman. Die wereld is dus zeker niet vreemd voor mij. Ik ben blij dat ik nu deze ervaring kan opdoen. Ik leer veel nieuwe mensen kennen. En als ik op het podium stap, gooi ik de problemen van die dag overboord. Zenuwen heb ik dus niet.”
Armoede voorkomen
De verscheidenheid onder de deelnemers is een afspiegeling van de diverse groep mensen die ondersteund wordt door de sociale dienst van stad Hasselt. Elke maand kloppen er 150 mensen aan met een kleine of grote ondersteuningsnood. Met de theatervoorstelling hoopt schepen Erdogan ook aan alle Hasselaren duidelijk te maken dat het geen schande is om te erkennen dat je hulp kan gebruiken.
“Onze dienstverlening is er om Hasselaren vooruit te helpen, niet om te oordelen. Deze legislatuur hebben we heel wat nieuwe initiatieven genomen dat vlotter en menselijker maken. Met bijvoorbeeld een vast aanspreekpunt voor personen met een hulpvraag, een eenvoudigere procedure richting een meer menswaardig inkomen en ondersteuning voor armoedeverenigingen. Zo maken we niet alleen het verschil voor wie vandaag hulp nodig heeft maar willen we ook preventief armoede voorkomen”, aldus Derya.
'Stemmen van de ziel' is te bekijken in het Cultuurcentrum Hasselt op zaterdag 26 november om 20 uur of op zondag 27 november om 15 uur. De toegangsprijs bedraagt 8 euro. Tickets reserveren kan via www.ccha.be.
Reacties
Aanmelden via
Facebook