Hasselt telt zo’n 17.000 geregistreerde honden op een totaal van 79.000 inwoners. Zij zijn binnenkort welkom in het eerste ‘losloopbos’ van Hasselt. Het is maar een van de vele acties gericht op het welzijn van honden (en hun baasjes) die de stad zal uitrollen.
Vandaag vind je in de stad 18 hondenlosloopzones, ook wel ‘hondenweides’ genoemd, en verschillende groengebieden waar honden aan de leiband welkom zijn. Jaarlijks ontvangt de stad tientallen vragen over de aanleg van nieuwe hondenlosloopzones, het vergroten van de bestaande losloopzones, de regels die gelden binnen een hondenweide maar ook tal van meldingen over overlast. Om met deze vragen en meldingen op een onderbouwde manier om te gaan, op een objectieve manier te kunnen oordelen en een transparant beleid te voeren, liet de stad een visie opmaken door een werkgroep bestaande uit de dierenpolitie, een hondengedragstherapeut en medewerkers van de stadsdiensten die betrokken zijn bij de aanleg, het beheer en het onderhoud van de hondenweides.
Twee nieuwe hondenweides per jaar
Bij het uitwerken van deze visie werd het bestaande aanbod kritisch tegen het licht gehouden. Dat aanbod bestaat vandaag grotendeels uit loslaatplaatsen’. Dit zijn omheinde zones waarbinnen een hond vrij mag rondlopen en spelen. Het vormen ontmoetingsplaatsen voor zowel baasjes als viervoeters. Honden kunnen er andere honden dus leren kennen. In Herkenrode en Kermt liggen twee ‘hondenrenplaatsen’. Die verschillenen zowel qua inrichting als doel van een losloopplaats. Een hondenrenplaats is een grotere omheinde zone waar een hond voluit kan rennen achter een speeltje en echt al zijn energie kwijt kan.
“Uit de analyse blijkt dat we over een mooi basisaanbod beschikken dat gelegen is op strategische goed gekozen plaatsen. Maar nog niet elke wijk is uitgerust met zo’n loslaatplaats en nog niet elk groengebied beschikt over een hondenrenplaats. Daarom willen we de komende jaren ons basisaanbod verder uitbreiden met twee nieuwe voorzieningen per jaar”, zegt schepen voor Dierenwelzijn en Natuur Derya Erdogan.
Eerste losloopbos
“Honden zijn ook welkom in al onze groengebieden op voorwaarde dat ze aan de leiband blijven. We voelen echter aan dat er nood is aan de inrichting van een heus losloopbos. Dit is een omheind stuk bos waar mensen kunnen wandelen en de hond los mag lopen. De vraag naar zulke zones neemt sterk toe en onze hondentherapeut geeft aan dit hét type losloopzone van de toekomst vormt. Momenteel lopen hierover gesprekken met het Agentschap Natuur en Bos. We hopen het snel eens te geraken over een specifieke locatie. Die natuurlijke beleving trekken we door met een losloopweide waar we ook in een zwemvijver honden vrijuit laten spelen”, aldus Derya.
Daarnaast zal de nieuwe signalisatie ook een aantal hoffelijkheidsregels vermelden. Om het gebruik door verschillende baasjes en beestjes tegelijk mogelijk te maken, worden een aantal grotere losloopzones dan weer opgedeeld. De weides worden zo beter aangepast aan het gedrag van de hond en de gebruiksfrequentie. Deze principes gelden niet enkel voor de oppervlakte maar bijvoorbeeld ook voor de inrichting.
“Uiteraard willen we onze losloopzones zo natuurlijk mogelijk houden om viervoeters een zeer prikkelrijke omgeving aan te bieden. Waar mogelijk gaan we die prikkels zelfs versterken door bijvoorbeeld haagelementen te voorzien waarover honden kunnen springen of zich achter kunnen verschuilen. En ook aan de baasjes wordt gedacht. Zo willen we elke losloopzone voorzien van een aantal basisvoorzieningen zoals een zitbank en vuilbak zodat hondenpoep ook vlotter wordt opgeruimd.”
Transparante procedure voor aanvragen
“Tot slot voorzien we een eenduidig kanaal waar burgers hun wens voor een nieuwe losloopzone kunnen aanmelden. Momenteel bereiken die aanvragen ons namelijk via allerlei wegen”, zegt Derya. “We stellen nu met onze website www.hasselt.be/honden één duidelijk kanaal ter beschikking. Op de website staat transparant weergegeven aan welke voorwaarden een aanvraag moet voldoen en welke elementen we mee in rekening nemen bij de beoordeling van een voorstel. Denk dan aan bevolkingsdichtheid in de wijk, het draagvlak en de behoefte voor een nieuwe weide, de afstand tot andere losloopzones, de beschikbare publieke ruimte,…”
Wanneer een nieuwe hondenweide uiteindelijk is aangelegd, volgt er een klein buurtfeest voor omwonenden.
Reacties
Aanmelden via
Facebook