Het parkje Rongese, een van de verborgen groene plekjes van Runkst, krijgt een make-over. Stad Hasselt gaat hiervoor in overleg met de nabije buurt. “Zo kunnen we niet alleen de de natuurwaarden verhogen maar het park ook aantrekkelijker maken voor de omwonenden”, zegt schepen voor Parken en Natuur Derya Erdogan.
Verscholen in een binnengebied tussen Boomkensstraat, Sint-Truidersteenweg, Schoolstraat en Vooruitzichtstraat is het parkje Rongese een kleine groene oase in het oosten van Runkst. Goed 3.000 vierkante meter groot is het een schaduwrijke verpozingsplek voor de buurt.
“Door een geplande ontwikkeling op de naastgelegen site-Doultremont zal de buurt de komende jaren een nieuwe impuls krijgen. Er komen heel wat nieuwe bewoners bij die ongetwijfeld ook het park zullen gebruiken. En hoewel 80 procent van de Hasselaren volgens de Stadsmonitor tevreden is over het groenaanbod in de buurt, kan het altijd beter. Daarom willen we het Rongeseparkje opwaarderen. Zowel voor de natuur als voor de buurt”, zegt Derya.
De buurt verkiest een ‘wild’ park met een natuurlijk uitzicht, dus geen gemillimeterd gazon. Dat kunnen we niet anders dan toejuichen
Het stadsbestuur ging hiervoor in dialoog met de directe buurt. “In eerste instantie wilden we zicht krijgen op de wensen van de rechtstreeks omwonenden. Zij zijn immers de hoofdgebruikers. Hoe ervaren zij het huidige parkje? Wat is er goed en wat kan er beter? Daaruit blijkt dat het park vooral een echte ontmoetingsplek is en dat de rust en natuurlijke karakter een duidelijke meerwaarde is. Langs de andere kant werden wateroverlast en hondenpoep aangehaald als minpuntjes. Op basis van die gegevens gingen we verder aan de slag”, aldus Derya.
Publieke regenwaterput
Het versterken van de natuurwaarden wordt in het vernieuwde park een belangrijk aandachtspunt. “De buurt verkiest een ‘wild’ park met een natuurlijk uitzicht, dus geen gemillimeterd gazon. Dat kunnen we niet anders dan toejuichen. Om de wateroverlast te beperken, zou er een wadi uitgegraven worden die leeg kan lopen in een publieke regenwaterput. Omwonenden kunnen daar regenwater putten om in hun tuin te gebruiken. Maar ook de wensen rond toegankelijkheid met een wandelpad aan de parkranden, ruimte voor natuurlijk spelen en gerichte verlichting nemen we mee om in het ontwerp te verwerken.”
Na de paasvakantie gaat het stadsbestuur verder in dialoog, ditmaal ook dmet de ruimere buurt. Een definitief ontwerp moet klaar zijn in het najaar.
Buurtgroen zoals het Rongeseparkje is een niet onbelangrijk onderdeel van het Hasseltse groenstructuurplan. “Kleinschalig groen beleven, werkt ontmoetingen tussen Hasselaren in de hand. Maar ze verbinden als stapstenen ook grotere groenpolen met elkaar en laten soorten toe daartussen te migreren. Daarom zetten we hier over het hele Hasseltse grondgebied op in”, besluit Derya.
Reacties
Aanmelden via
Facebook