Stad Hasselt is een van de Vlaamse koplopers in het begeleiden van leefloners naar werk. Dankzij een nieuwe samenwerking met de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) krijgen de meest kwetsbare werkzoekenden nog meer kansen om stappen te zetten richting de arbeidsmarkt. Opvallend is dat niet langer enkel een job het einddoel is.
Stad Hasselt zet met een team van acht medewerkers al langer in op het maximaal begeleiden van werkloze kwetsbare Hasselaren richting werk. Met succes, want in 2022 ging ruim de helft van de deelnemers binnen een activatietraject aan het werk. De job is daarbij op de eerste plaats een middel om uit armoede te raken.
“We doen dat op maat, rekening houdend met capaciteiten, wensen, drempels en realiteitsgevoel”, zegt schepen voor Armoedebestrijding en Gelijke Kansen Derya Erdogan. “Iemand die bijvoorbeeld een zware multiproblematiek heeft of dakloos is, vereist eerst een andere begeleiding. Om deze groep nog meer kansen te geven, hebben we met VDAB een nieuwe aanpak uitgewerkt.”
Werkzoekenden die op elk gebied in hun leven met problemen worstelen, kunnen hun geloof in zichzelf en de toekomst verliezen. En het is voor hen niet makkelijk om te weten waar ze moeten aankloppen voor hulp. Er zijn zoveel verschillende vormen van hulpverlening. De coaches in dit project gaan samen met de werkzoekenden na op welke levensdomeinen ze problemen ervaren en wat hen belet om duurzaam werk te vinden. Stap voor stap bepalen ze samen de prioriteiten en lossen die op. Dit door bijvoorbeeld te zorgen dat de werkzoekenden een stabiele woonsituatie hebben, een oplossing voor vervoersproblemen of psychische zorg. HIerdoor gaan zij zich zelfzekerder voelen waardoor de stap naar duurzaam werk veel sneller gezet wordt.
“Het bereiken van deze kwetsbare doelgroep blijft een uitdaging”, weet Joris Philips, provinciaal directeur VDAB Limburg. “Om een werkzaamheidsgraad van 80 procent te bereiken, hebben we echter iedereen nodig. Daarom vinden we het belangrijk om mee in te zetten op dit project dat zich onderscheidt door de brede aanpak binnen het team. Daardoor brengen we verschillende expertises samen en kunnen we makkelijker inspelen op de zeer verschillende noden van de doelgroep. We gaan een samenwerking aan voor een zestal jaar, zodat we meteen op lange termijn kunnen denken en werken.”
Niet enkel focus op job
“Iemand zonder nadenken richting werk duwen en dan straffen als die persoon er omwille van allerlei drempels niet raakt, levert niemand iets op”, zegt schepen Erdogan. “Daarom geloof ik heel sterk in deze aanpak. Door groei als mensen voorop te stellen en de fetisj op werk los te laten, krijgen deelnemers net meer kansen. Of het nu meer zelfvertrouwen is of een versterking van hun talenten: dat zijn óók stappen vooruit. Ik ben dan ook heel blij dat we hier met onze partner VDAB de schouders onder kunnen zetten.”
De samenwerking tussen stad Hasselt en VDAB kadert binnen het Europese project ‘Capacity Building’. Naast Hasselt stapten ook de gemeenten Zonhoven en Diepenbeek. De gemeenten ontvangen voor dit project Europese subsidies.
Reacties
Aanmelden via
Facebook